logarytmy
kapi: Wiedząc, że:
log2(30)=a i log2(36)=b oblicz log9
25 wrz 18:57
Blee:
Log9 czy log
29
25 wrz 19:21
kapi: log9
25 wrz 19:22
Blee:
| | log9 | |
b = log236 = log24 + log29 = 2 + log29 = 2 + |
| |
| | log2 | |
Stad mamy: log9 = (b−2)*log2. wzor (1)
| | 1 +0.5log9 | |
a = log230 = log210 + log23 = |
| |
| | log2 | |
Stad masz: 2(a*log2 − 1) = log9
I masz uklad dwoch rownan z dwoma niewiadomymi ( log2 oraz log9) ... chyba juz sobie poradzisz,
prawda

25 wrz 19:30
kapi: dzięki
25 wrz 19:32