Sinus
Stos: Cześć,
Jak udowodnić, że okresem funkcji sin2 jest π?
25 wrz 18:56
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
cos(2α) = 1 − 2sin2α ⇒ sin2α = |
| − |
| cos(2α) |
| | 2 | | 2 | |
Trzeba wyznaczyć okres funkcji f(x) = cos(2α)
25 wrz 19:18
Stos: okres cos(2α) to π. I co dalej?
25 wrz 19:21
Bogdan:
a dalej to już samodzielnie kontynuuj
25 wrz 19:24
Mila:
f(x)=sin
2x
1) sposób
okres funkcji cosx to 2π
| | 2π | |
T= |
| =π −okres funkcji cos(2x) |
| | 2 | |
II sposób z definicji
f(x)=f(x+T)=f(x−T), T jest stałą i T niezależna od x
| 1 | | 1 | |
| *(1−cos(2x))= |
| *(1−cos(2x−2T))⇔ |
| 2 | | 2 | |
1−cos(2x)=1−cos(2x−2T)⇔
cos(2x)=cos(2x−2T)
2x=2x−2T+2kπ lub 2x=−2x−2T+2kπ
2T=2kπ lub 4x=−2T+2π ( T zależne od x)
T=π,
25 wrz 19:33
Stos: ok, jednakże mam pytanie, czy na tym etapie mogę stwierdzić że okresem sin2jest π, ponieważ
okresem tego
1−cos(2α)2 jest π
25 wrz 19:35
Mila:

Tak, ponieważ :
25 wrz 20:10