Jak myślcie?
Majka: Czy taki sposób rozwiązywania tego zadania jest dobry?
Oblicz miarę kąta ostrego α, wiedząc że:
sin2α =
√2 /2
sinα =
√2/2 * 1/2
sinα =
√2/4
sinα ≈ 0,35355
(Z tablic odczytuje)
α≈ 21
o
25 wrz 18:07
Adamm: bój się boga
25 wrz 18:08
Majka: To jak to zrobić?
25 wrz 18:09
Adamm:

skoro jest ostry, to 90
o>α>0 skąd 180
o>2α>0
sinus w tym przedziale przyjmuje wartość
√2/2 jedynie dwa razy, dla 2α=45
o lub 2α=135
o
α=22,5
o lub α=67,5
o
25 wrz 18:17
Majka: A cos też jak jest ostry to 90o>α>0 albo tg?
Jest to gdzieś tutaj na stronie napisane?
25 wrz 18:24
Adamm: funkcje trygonometryczne nie mogą być ostre
to kąt jest ostry
25 wrz 18:26
Majka: No tak XD
25 wrz 18:27
Majka: A to:
cos3α = 1/2
90o > α > 0 skąd 270o > α > 0
A cos przyjmuje wartość 1/2 tylko raz dla 3α = 60o , więc α = 20o
Tak?
25 wrz 18:34
Adamm: tak
25 wrz 18:36
Majka: No to załapałam o co chodzi, dzięki wielkie
25 wrz 18:36