matematykaszkolna.pl
Znajdź zbiór tych wartości parametru k, dla których równianie ma dwa rozwiązania Szukusz: Witam, mam problem z zadaniem, ponieważ rozwiązując je na dwa "różne" sposoby dochodzę do sprzecznych wniosków. Być może oba rozwiązania są poprawne i opisują dwa równolegle występujące ze sobą zjawiska tylko ja nie potrafię tego poprawnie zinterpretować. Proszę o pomoc w formie wyjaśnień, bo właśnie widzę czarno na białym, jak bardzo płasko rozumiem to co liczę. Treść zadania: Znajdź zbiór tych wartości parametru k, dla których dane równanie ma dwa różne pierwiastki. Równanie: x2+(k−3)x−1=0 Delta musi być większa od zera a zatem wychodzi nam: (k−3)2+4>0 k należy co rzeczywistych, bo jakiego k tam nie wstawię, i tak wyjdzie liczba dodatnia. Niemniej kiedy liczę to w ten sposób: (k−3)2+4>0 k2−6k+9+4>0 k2−6k+13>0 Delta= (−6)2−4*1*13=36−52=−16 Brak rozwiązań. Tutaj właśnie zaczynam się gubić. Gdybym nie wykonał tych pierwszych obliczeń, napisałbym po prostu pod deltą równą −16, że żadne k nie spełnia warunków zadania, bo właśnie tak rozumiem ten wynik. Wiem jednak, że k ma należeć do zbioru liczb rzeczywistych. Jak mam więc interpretować ten drugi wynik (tę ujemną deltę)? Bardzo proszę o pomoc.
25 wrz 17:57
karty do gry : k2 − 6k + 13 > 0 , Δ < 0 . Funkcja nie ma miejsc zerowych, więc jej wykres leży w całości nad osią OX. , k ∊ R
25 wrz 18:08
Szukusz: Aha! Dobra, przeskoczyło mi w mózgu. Już rozumiem, dzięki
25 wrz 18:48