punkt s styczny do prostej l
kubek.: Określ położenie prostej l względem okręgu o, gdy l: 2x + y + 1 = 0 oraz o: x2 + y2 − 2x + 6y
+ 6 = 0.
Wychodzi mi, że odległość środka okręgu od prostej jest równa 0 ⇒ wtedy wynikałoby z tego, że
jest to prosta przechodząca przez środek; w odpowiedziach mam natomiast, że jest to styczna.
Jakieś pomysły?
25 wrz 17:29
5-latek: To maja byc twoje pomysly
Pokaz jak policzyles wspolrzedne srodka okregu i promien
25 wrz 17:31
Bdziumzde: Odpowiedz jest bleda, odleglosc = 0 −> dwa punkty wspolne
25 wrz 17:39
5-latek:

Rownanie kanoniczne tego okregu jest takie
(x−1)
2+(y+3)
2=4
S=(1,−3) i r=2
Prosta przechodzi przez srodek okregu i ma dwa punkty wspolne z okregiem
Wiec sprawdz dane z zadania albo popatrzles/as na nie ta odpowiedz
25 wrz 17:42
kubek.: No tak dokładnie mi wychodzi jak Tobie. A odpowiedź jest, że prosta jest styczna. Jak?
25 wrz 17:45
kubek.: Środek mam S = (1, −3) a promień = 2
25 wrz 17:46
5-latek: Jesli odpowiedz z do zadania jest taka jak piszesz to jest bledna i nie nalezy sobie zawracac
nia 4 liter
Przejsc do nastepnych zadan
25 wrz 17:47
kubek.: wyliczyłem d = |2*1+1*(−3)+1| / pierwiastek z 22+12
25 wrz 17:47
kubek.: Okej, dzięki
25 wrz 17:48
Bdziumzde: Jest zła odpowiedź, zdarza się. A jeżeli chodzi o książki wydawnictwa OPERON to zdarza się
bardzo często xd
25 wrz 17:48