równania wyższych stopni
poziomka: Proszę o pomoc
Rozwiąż równanie
16 x = 8 x2 − x3
ma wyjść
x = 0, x = 4
mnie wychodzi x = 0, x = − 4
25 wrz 17:25
kasia123: x3−8x2+16x = 0
x(x2 − 8x + 16) = 0
x = 0
lub
delta = 64 − 64 = 0
x = 8/2=4
25 wrz 17:29
kasia123: Delta jest z równania w nawiasie. Mam nadzieję, że pomogłam. Miłego dnia.
25 wrz 17:30
poziomka: bardzo dziękuję

o tak pomogłaś
25 wrz 17:36
poziomka: dziękuję i wzajemnie
25 wrz 17:37
Janek191:
Lub
x2 − 8 x + 16 = ( x − 4)2 = 0 ⇔ x = 0
26 wrz 07:39
Janek191:
Miało być
⇔ x = 4
26 wrz 08:07