ciągi
kasia123: 1) Czy ciąg jest arytmetyczny lub geometryczny?
a1=2
a (n+1) = √2 an
Czy jest tu możliwość sprawdzenia tego inaczej, aniżeli przez wyliczanie kilku pierwszych
wyrazów?
2) Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu an. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
Sn = n2 − 5n + 1
Obliczyłam kilka początkowych wyrazów: −3,−2,−5,... (ciąg nie jest arytm.)
Obliczyłam także an oraz an+1
an=2n−6
a(n+1) = 2n−4
a(n+1)−an = 2
Nie rozumiem tego. Różnica wychodzi niezależna od n, a jednak ciąg nie jest arytmetyczny, plus
widać, że różnica nie zawsze wynosi 2. Czy może mi to ktoś wyjaśnić? Bo dla mnie to jest jakaś
sprzeczność.
25 wrz 17:25
5-latek: Zadanie nr 2
an= Sn−Sn−1
==================
Sn−1= (n−1)2−5(n−1)+1
Sn dane wiec licz an
jesli an+1−an} jest wielkoscia stala to ciag jest arytmetyczny
25 wrz 17:29
karty do gry : an + 1 − an = stała − arytmetyczny
Un + 1{an} = stała − geometryczny (oczywiście przy stosownych założeniach)
Co do drugiego:
Stosujesz wzór an = Sn − Sn − 1 dla n ≥ 2, a1 sprawdzasz oddzielnie.
25 wrz 17:32
karty do gry : Poprawka do geometrycznego:
25 wrz 17:32
kasia123: mogę wiedzieć dlaczego a1 oddzielnie?
25 wrz 17:37
karty do gry : Ponieważ wzór na an z zastosowanie Sn wygląda następująco:
an = Sn − Sn − 1 dla n ≥ 2
an = Sn dla n = 1
Oddzielny przypadek dla n = 1 wynika z niezdefiniowanego symbolu S0
Potem wystarczy sprawdzić czy możesz "podpiąć" a1 pod wzór ogólny an.
25 wrz 17:42