Prosta
marek: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt P i stycznego do obu osi układu współrzędnych
gdy P = (4,8). Jakieś pomysły na to zadanie?
25 wrz 16:38
5-latek: Zrobic rysunek najpierw
25 wrz 16:53
Mila:

P = (4,8)
środek okręgu stycznego do osi leży na dwusiecznej kąta XOY
y=x
S=(a,a)
r=a, a>0
(x−a)
2+(y−a)
2=a
2
(4−a)
2+(8−a)
2=a
2
a=4 lub a=20
(x−4)
2+(y−4)
2=16
lub
(x−20)
2+(y−20)
2=400
25 wrz 16:54
Mila:
25 wrz 16:57
25 wrz 16:59
Mila:
Dzień dobry, za godzinę, teraz muszę przerwać pracę na komputerze..Pozdrawiam miło.
25 wrz 17:03