Proste prostopadłe.
maks123: Napisz równania prostych, które są prostopadłe do prostej l i jednocześnie styczne do okręgu o,
gdy:
o: x2 + y2 = 3
l: y = 3
25 wrz 16:33
5-latek: Tutaj wystarczy zrobic rysunek i po zabawie
25 wrz 16:38
maks123: W tym właśnie rzecz, że muszę do tego dojść obliczeniowo.
25 wrz 16:39
maks123: I nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
25 wrz 16:39
5-latek:

tataj naprawde nie ma nic do liczenia
x
2+y
2=3 to okrag o srodku (0,0) i promieniu r=
√3
zatem styczne do okregu rownolegle do proste y=2 maja rownania y=−
√3 i y=
√3
prostoapadle x=−
√3 i x=
√3
25 wrz 16:51
5-latek: do prostej y=3 ( ale to chyba sie domyslisz ze byl blad
25 wrz 16:52