Określ dla jakich wartości parametru m...
kubek.: Określ dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu
⎧ x − y = −1 − m
⎩ 2x − y = 2m
jest para liczb (x, y) będąca współrzędnymi punktu P należącego do wnętrza koła o środku O i
promieniu r, gdzie O = (0,0) i r = √5.
Ma ktoś pomysł na to zadanie? Nie wiem jak się za to zabrać. Odpowiedź to m ∊ ( 2225; 0).
Jak do tego dojść?
25 wrz 16:32
Mila:
x − y = −1 − m \(−1)
2x − y = 2m
−x+y=1+m
2x−y=2m
−−−−−−−− +
x=3m+1
3m+1−y=−1−m⇔y=4m+2
x=3m+1
y=4m+2
równanie okręgu:
x
2+y
2=5
(3m+1)
2+(4m+2)
2<5
9m
2+6m+1+16m
2+16m+4<5
25m
2+22m<0
m*(25m+22)<0 parabola skierowana do góry
25 wrz 16:41
kubek.: Dziękuję ślicznie
25 wrz 16:50
Mila:
25 wrz 16:58