Rozwiąż równanie
Boss: 2sin2x − 2cos2x = 1
25 wrz 15:36
Jerzy:
Podstaw: 2sin2x = t i t > 0
25 wrz 15:37
Boss: Ale co podstawić pod literkę t?
25 wrz 15:41
Jerzy:
To co napisałem:
2
sin2x − 2
1 − sin2x = 1
25 wrz 15:43
'Leszek: @Boss , Literka t to jest nowa zmienna !
25 wrz 15:43
Jerzy:
Masz: t2 − t − 2 = 0 ⇔ t = 2 lub t = −1 ( odpada )
2sin2x = 2 ⇔ sin2x = 1
25 wrz 15:44
Boss: Ok rozumiem. Dzięki bardzo
25 wrz 15:58
Boss: Czyli wynikiem będzie −π/2 + kπ ?
25 wrz 16:07
Bdziumzde: tak
25 wrz 17:53
Boss: dzięki panowie
25 wrz 20:25