Wyrażenie
ola: pomoże mi ktoś w zadaniu?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wyrażenie |
| + |
| |
| +...+ |
| jest równe ... . |
| | 2*4 | | 4*6 | | 6*8 | | 18*20 | |
25 wrz 15:28
'Leszek: Rozdziel ulamki :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| 2*4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
.........
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| 18*20 | | 2 | | 18 | | 20 | |
Dodaj ulamki i uprosc ......
25 wrz 15:34
ola: skąd bierze się to co jest w nawiasach? prawa strona równania w pierwszym równa się teraz −1/4,
a lewa 1/8
25 wrz 15:38
Adamm: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (n+2)n | | 2 | | n | | n+2 | |
ogólna metoda rozkładów takich ułamków jak po lewej na postać po prawej nazywa
się rozkładem na ułamki proste, możesz o tym poczytać jeśli cię to interesuje
25 wrz 15:40
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Oprzytomniej. |
| − |
| = |
| , a : |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
25 wrz 15:41