Wyrażenia algebraiczne
Solitude1: | | n+1 | |
Liczba n jest liczbą naturalną większą od 3 taką, że liczba |
| jest też naturalna. |
| | n−2 | |
Wtedy liczbą całkowitą jest liczba
25 wrz 15:17
Adamm: | | n+1 | |
na to by |
| była naturalna potrzeba i wystarcza by było |
| | n−2 | |
n−2=1 lub n−2=3 (dzielniki 3)
n=3 lub n=5
skoro n>3 to n=5
podstaw pod odpowiedzi
25 wrz 15:19
Jerzy:
| | n + 1 | | n −2 + 3 | | 3 | |
|
| = |
| = 1 + |
| , czyli : n = 3 |
| | n − 2 | | n − 2 | | n − 2 | |
Odp: A)
25 wrz 15:20
Jerzy:
Oczywiście n = 5
25 wrz 15:20
Solitude1: Dziękuję za pomoc
25 wrz 15:21
Mila:
| n+1 | | n−2+2+1 | | 3 | |
| = |
| =1+ |
| |
| n−2 | | n−2 | | n−2 | |
n−2=1 lub n−2=3
n=3 lub n=5
Teraz sprawdzaj
25 wrz 15:25
Solitude1: Odpowiedź A zgadza się z kluczem, mimo wszystko dziękuję za czujność
25 wrz 15:26
Jerzy:
Odp A) , ale dla n = 5 , a nie jak napisałem dla n = 3.
25 wrz 15:27
Solitude1: Tak, bo n > 3
25 wrz 15:28
Solitude1: tzn. −5 które wyjdzie nie należy do liczb naturalnych
25 wrz 15:29
Jerzy:
Ma być liczba całkowitą , ale z warunków zadania mamy: n > 3
25 wrz 15:32
Solitude1: Rozumiem, bo n nie jest większe o 3, a równe 3. Musiałby być znaczek ≥ żeby to mogło przejść
25 wrz 15:33
Solitude1: dlatego tylko można skorzystać z n=5
25 wrz 15:34
Jerzy:
Dokładnie tak.
25 wrz 15:34
Solitude1: Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje
25 wrz 15:35