Tangens kąta 120
Peper14: Tangens kąta 120° jest równy?
tg120°=tg(180°−60°)=−tg60°=√3
Z jakiego to wzoru? Nie rozumiem czemu odejmuje się od 180, a później wychodzi −60°
Szukałem w książce, ale nie mogę znalezc.
25 wrz 14:04
Jerzy:
Kat 1200 to druga ćwiartka, a tam tg jest ujemny
25 wrz 14:05
Adamm: tgx jest okresowy o 180o
więc tgx=tg(x+180o*k) gdzie k to dowolna liczba całkowita
tgx jest nieparzysty
tg(−x)=−tgx
więc mamy tg120o=tg(−60o)=−tg60o=−√3
25 wrz 14:05
25 wrz 14:08
peper14: Skąd wiadomo, że akurat od 180 stopni odejmować?
26 wrz 14:47