pochodne
kasia123: Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, ponieważ ciągle wychodzą mi jakiś kosmiczne
wyniki...
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= (1−6x2) / 6x2:
a) tworzącej z osią OX kąt 120 stopni
b) przechodzącej przez punkt P(−3,1/2)
Pochodna wychodzi mi:
−1/3x3
a)
i porównuję to do −√3, wtedy xo wychodzi mi jako jakiś pierwiastek 6 stopnia... proszę o
pomoc.
25 wrz 13:52
Adamm: f'(x)=−1/(3x3)
−1/(3x3)=−√3
1=3√3x3
1=√3x
x=√3/3
25 wrz 13:54
kasia123: jak pozbyłeś się 3 stopnia
25 wrz 13:55
zombi: (√3)3 = √3*√3*√3 = 3√3
25 wrz 13:57
kasia123: Pozamieniałam pierwiastki na potęgi 1/2 i 1/3 i już to widzę. Dziękuję za pomoc
25 wrz 14:00