dziedzina
gabi: jaka jest dziedzina ?
|x|+2x+1=0
25 wrz 12:18
Jerzy:
D = R
25 wrz 12:20
gabi: na pewno ? bo jak wyliczę miejsca zerowe to mam −1 i −3 , a w odpowiedziach mam, że −3 nie
należy
do dziedziny ...
25 wrz 12:22
gabi: sory −1/3 tam powinno być
i −1
25 wrz 12:23
Jerzy:
Nie myl dziedziny z rozwiazaniem.
Dla x ≥ 0 mamy: x + 2x + 1 = 0 ⇔ 3x = − 1 ⇔ x = −1/3 ( sprzeczne z załozeniem)
Dla x < 0 mamy: −x + 2x + 1 = ⇔ x + 1 = 0 ⇔ x = −1 ( jedyne rozwiazanie )
25 wrz 12:24
gabi: a faktycznie, dziękuje bardzo za pomoc
25 wrz 12:25