potrzebuję pomocy w dwóch zadaniach
ola: cześć, potrzebuję pomocy w dwóch zadaniach:
| | p4+1 | |
1. Wykaż, że wyrażenie p2≤ |
| jest prawdziwe dla każdej liczby rzeczywistej p. |
| | 2 | |
czy mogę tu spierwiastkować obie strony?
| | 1 | | 1 | |
2. Udowodnij, że jeżeli n + |
| = 4, to n4 + |
| = 194. |
| | n | | n4 | |
podniosłam do kwadratu pierwsze równanie i otrzymałam n=2+
√3 lub n=2−
√3 . I nie wiem co
dalej
25 wrz 11:24
Jerzy:
1) ⇔ p4 + 1 ≥ 2p2 ⇔ p4 − 2p2 + 1 ≥ 0 ⇔ (p2 − 1)2 ≥ 0
25 wrz 11:26
ola: rzeczywiście, to takie proste jest. dzieki wielkie!
25 wrz 11:30
ola: a jak sobie poradzić z tym drugim?
25 wrz 11:58
yht:
Drugie zadanie:
1) podnieś stronami do kwadratu
2) zastosuj po lewej stronie wzór skróconego mnożenia
3) coś się skróci
4) wszystko z (n) po lewej, liczby na prawą
5) znowu stronami do kwadratu, znowu wzór skr. mnoż.
25 wrz 12:29
'Leszek: @ola
Zrob w podobny sposob uzywajac wzorow skroconego mnozenia zadania:
| | 1 | | 1 | |
Udowodnic , ze jezeli : x + |
| = 2 dla x≠0 to : x3 + |
| = 2 |
| | x | | x3 | |
25 wrz 13:40
ola: ok, już sobie poradzę. dzięki za pomoc
25 wrz 13:45