1+3+...+(n−1) |
| ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
1+2+...+(n−1) |
|
n | 48 | |||
= | = | ⇒ | ||
2(n−1) | 100 |
1+3+...+(n−2) |
| ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
1+2+...+(n−1) |
|
n−1 | 48 | |||
= | = | ⇒ | ||
2n | 100 |
n−1 | ||
liczba wyrazów = | (dlaczego akurat tyle, wyjaśniam poniżej) | |
2 |
n−1 | ||
Oznacza to, że wszystkich liczb w ciągu (an) jest | sztuk | |
2 |
n−1 | ||
Wyjaśnienie dlaczego właśnie | sztuk | |
2 |
n−1 | ||
2 |
pierwszy wyraz + ostatni wyraz | ||
Suma = | * liczba wyrazów | |
2 |
1+(n−2) | n−1 | 1+(n−1) | |||
* | = 0,48* | *(n−1) | |||
2 | 2 | 2 |
(n−1)2 | n | ||
= 0,48* | *(n−1) |:(n−1) | ||
4 | 2 |
n−1 | 0,48n | ||
= | |*4 | ||
4 | 2 |
n+1 | ||
liczba wyrazów to ( | ) sztuk (wyjaśnienie poniżej) | |
2 |
n+1 | ||
wyjaśnienie skąd ( | ) | |
2 |
n+1 | ||
x = | ||
2 |
1+(n−1) | n+1 | 1+(n−1) | 1+(n−1) | ||||
* | = 0,48* | * (n−1) |: | |||||
2 | 2 | 2 | 2 |
n+1 | |
= 0,48*(n−1) | |
2 |
n+1 | ||
Dla n parzystego | nie jest liczbą naturalną, więc "raczej wątpliwe", iż liczba wyrazów | |
2 |
n+1 | ||
w jakimś ciągu jest równa właśnie | . | |
2 |
a1+ak | ||
Mamy dane a1, ak oraz r, suma to Sk= | *k. | |
2 |
ak−a1 | ||
Ilość wyrazów w ciągu (tu k) można obliczyć: k= | +1. | |
r |
1+(n−1) | (n−1)−1 | |||
1+3+...+(n−1) = | *( | +1) | ||
2 | 2 |
1+(n−2) | (n−2)−1 | |||
1+3+...+(n−2) = | *( | +1) | ||
2 | 2 |
1+(n−1) | (n−1)−1 | |||
1+2+...+(n−1) = | *( | +1) | ||
2 | 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |