tryg
ambitny: oblicz )
a) 1 + cos x + cos (x/2) = 0
b) cos2x + sin2x = 2
24 wrz 22:33
Adamm: a) cosx=2cos2(x/2)−1
2cos2(x/2)+cos(x/2)=0
cos(x/2)=0 lub cos(x/2)=−1/2
itd.
b) cos2x+sin2x=√2*(cos(2x)*sin(45o)+sin(2x)*cos(45o))=√2sin(2x+45o)≤√2<2
równość nigdy nie zajdzie
24 wrz 22:47
a:
b) dla cosx = 0 równanie nie jest spełnione
cos2x−sin2x + 2sinxcosx = 2(sin2x + cos2x) /:cos2x
1 − tg2x + 2tgx = 2 tg2x + 2
3tg2x − 2tgx + 1 = 0
t = tgx
3t2 − 2t + 1 = 0
Δ = 4 − 12 < 0
brak rozw.
PS nie pamiętam czy tak się to rozwiązywało.
24 wrz 22:49
Eta:
b) Jeżeli cos2x=1 to sin2x=0 lub jeżeli cos2x=0 to sin2x=1
sprzeczność
sinα+cosα≠2
24 wrz 22:49
Eta: @ ambitny
Polecenie winno być : rozwiąż równanie a nie oblicz
Równań się nie oblicza , równania się rozwiązuje!
24 wrz 22:53