równania kwadr. z parametrem
gość: Dawno już miałem funkcję kwadr. i nie jestem pewien co do rozpisywania tego typu zadań.
Dajmy na to mam polecenie wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R),
dla których równanie ma dwa rozwiązania ujemne.
z tego są dwa równania kwadratowe, bo moduł
1) x
2+4x−2
3−m=0
Δ=16+2
5−m ≥0
skoro tutaj delta jest większa od zera i z wzorów Viete'a wychodzi, że to równanie ma dwa
pierwiastki przeciwnych znaków, to znaczy, że w drugim równaniu musi być jeden pierwiastek
ujemny. Rozwiązanie to m=1 (umiem to obliczyć),
ale jak zapisać te warunki do tego zadania, żeby mi to uznali? I gdzie je trzeba zapisać, na
początku wszystkie możliwe opcje czy można już po rozwiązaniu pierwszego równania?