Oblicz granicę ciągu
Domi: | | 1+2+...+n | |
Oblicz granicę ciągu an = |
| |
| | n2 | |
W odpowiedzi jest 0,5 a mi wychodzi 0. Dziele licznik i mianownik przez wyraz z mianownika o
największej potędze. Czy dobrze robię?
24 wrz 19:11
asdf: Skorzystaj z wzoru na sume ciągu ar.
24 wrz 19:14
asdf: w związku z licznikiem.
24 wrz 19:14
24 wrz 19:18
Janek191:
| | n2 + n | | 1 + 1n | |
an = |
| = |
| |
| | 2 n2 | | 2 | |
24 wrz 19:38
Adamm: | | 1 | | 2 | | n | |
każdy wyraz |
| , |
| , ..., |
| dąży do zera, ale cała suma niekoniecznie, |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
bo ilość wyrazów w tej sumie ciągle rośnie
to zadanie może posłużyć ci jako przykład
24 wrz 19:41
Adamm: inny sposób
| (1+2+...+(n+1))−(1+2+...+n) | | n+1 | | 1 | |
| = |
| → |
| |
| (n+1)2−n2 | | 2n+1 | | 2 | |
n
2<(n+1)
2 oraz n
2→
∞, więc z tw. Stolza dostajemy że
a
n→1/2
jeszcze inny sposób
| | 1 | | i | |
∫01 x dx = limn→∞ |
| ∑i=1n |
| = limn→∞ an |
| | n | | n | |
∫
01 x dx = x
2/2 |
01 = 1/2
zatem lim
n→∞ a
n = 1/2
24 wrz 19:50