Rozwiazałam.rownanie wykladniczze ale utknelam przy dziedzinie wspomożecie ??
moniq: Rozwiazałam.rownanie wykladniczze ale utknelam przy dziedzinie wspomożecie

moniq: 4* 3
sin²x − 3² <1/ 3
cos2x rozwiazalam i wyszlo sin x<1 i sinx>−1 z tego
wynika jak dla mnie x= (π/2 + kπ )
W odp jest x= R \ { π/2 + kπ }
Dlaczego tak?

Z góry dzieki
24 wrz 19:00
RadkNieJadek: obliczyłaś, że sinx =/= 1 i sinx =/= −1
a więc x =/= (π/2 + kπ )
no to wykluczasz takie x z dziedziny (stąd jest \ { π/2 + kπ } a resztę R zostawiasz
czyli dziedzina R \ { π/2 + kπ }
24 wrz 21:02