Okrag styczna
5-latek:
Niech l bedzie prosta styczna do pewnego okregu
a odcinek AB dowolna srednica Oznaczmy przez A' l B' rzuty prostokatne punktow A i B na prosta
l
Udowodnij ze Ab= AA'+BB'
Nie wiem dlaczego to zadanie jest w dziale Linie srodkowe qw wtrojkacie i trapezie
Co tutaj nalezy zauwazyc z tego ?
24 wrz 18:27
Janek191:
W przypadku ogólnym średnica AB nie jest równoległa do prostej l.
24 wrz 18:37
5-latek:
Czesc
To nalezy zrobic inny rysunek?
Z tresci zadania AA'II BB'
Wiec czworokat AA'BB' jest trapezem (OP⊥l
O jest srodkiem odcinka AB
P srodkiem odcinka A'B'
to OP jest linia srodkowa trapezu AA"BB'
Ale OP=0,5AB
to AB= AA'+BB'
24 wrz 19:16
Janek191:
24 wrz 19:40