Bardzo trudne zadanie z polami figur w środku okręgu
tyokke:

Tworzymy okrąg o promieniu R, prowadzimy średnicę, następnie prowadzimy prostopadłą cięciwę do
poprowadzonej średnicy, usuwamy (szarą) część zaznaczoną na rysunku. Tworzą nam się trzy Pola
zaznaczone mniej więcej na rysunku (różowe, zielone i pomarańczowe). Polecenie jest takie aby
wyznaczyć takie x (odległość cięciwy od środka okręgu − x) aby pola P1, P2 i P3 były równe.
Czy w ogóle taka sytuacja jest możliwa?
Adamm: zakładamy że π>α>π/2
P
1=(π−α)*R
2−P
Δ
P
1=P
2
| 1 | | 1 | |
(π−α)*R2−PΔ= |
| αR2+ |
| PΔ |
| 2 | | 2 | |
4π−6α=3sin(−2α)
α≈1,83893=105,4
o
cos(α−π)≈0,264932
x=0,264932*R