Płaszczyzna kartezjańska
Adzik: Narysuj w ukłądzie współrzędnych figurę opisaną układem warunków:
| ⎧ | x2+y2−4x≤0 | |
| ⎨ | y>−x |
|
| ⎩ | y<−x+3 | |
24 wrz 16:35
yht:
x2 + y2 − 4x ≤ 0
x2−4x + y2 ≤ 0
x2−4x+4−4 + y2 ≤ 0
(x−2)2−4 + y2 ≤ 0
(x−2)2 + y2 ≤ 4
(x−2)2 + (y−0)2 ≤ 22
Koło o środku w punkcie S(2,0) i promieniu r=2
y>−x to obszar powyżej prostej o równaniu y=−x
y<−x+3 to obszar poniżej prostej o równaniu y=−x+3
24 wrz 16:40
Mila:

(x−2)
2−4+y
2≤0⇔(x−2)
2+y
2≤2
2 wnętrze koła ( z brzegiem) o środku S=(2,0) i r=2
i
y>−x punkty płaszczyzny powyżej prostej
y=−x]
i
y<−x+3 punkty płaszczyzny poniżej prostej
y=−x+3
24 wrz 16:47