Rozwiazałam.rownanie wykladniczze ale utknelam przy dziedzinie wspomożecie ??
moniq: 4* 3
sin²x − 3² <1/ 3
cos2x rozwiazalam i wyszlo sin x<1 v sinx>−1. Co ztym dalej
zrobic

Mam rozwiazac w zbiorze rzeczywistym. Wiem ze sin 90 to 1 ale co dalej

z gory
dzieki
24 wrz 16:15
'Leszek: Czyli sin x nalezy do przedzialu ( − 1 , 1 ), zatem x= R \ { π/2 + kπ }
24 wrz 16:22
moniq: Wlasnie tu nie ofarniam dlaczego do rzeczywistych z wykluczeniem tej czzesci? Da
Laczego to wlasnie ta czesc nie jets rozw
24 wrz 16:28
'Leszek: Popatrz na wykres funkcji f(x) = sin x
24 wrz 16:31
Adamm: 'Leszek, będzie tak jak mówisz jeśli będzie tam koniunkcja
jest alternatywa
24 wrz 16:33
'Leszek: OK !
Ale to zadanie juz bylo na forum i tam o ile pamietam wyszla koniunkcja ?
musze to sprawdzic !
24 wrz 16:35
moniq: No racja ma byc i pomiedzy a nie lub.
24 wrz 16:38
moniq: No patrze na ten wykres i nic nie moge z tefo wywnioskowac dlaczego to wykluczamy?
24 wrz 16:39
moniq: Mniejsze od 1 i wieksze od minus 1 tak jak przebiega wykres funkcji co jeszcze moge zz tego
wywnioskowac
24 wrz 16:41
'Leszek: −1 < sin x < 1 , to jest przedzial otwarty , wiec musisz wykluczyc punkty dla
ktorych sin x = 1 ⇒ x = π/2 + 2kπ i sin x=−1 ⇒x= 1,5π + 2kπ ⇔ x = π/2 + kπ
24 wrz 16:48
moniq: Racjadzieki rzeczywiscie

ale mam.ten przedzial to te skrajne wartosci wylatuja a srodek tego
z tego rozwiazania przeciez zostaje. W takim razie dlaczego z dziedziny wyrzucamy tylko te
krancowe wartosci i zostaje przedzial liczb rzeczywistych bez tych wartosci

A co z reszta
tego przedzialu ktory nam wyszedl jako odp.

Czemu odp nie jest rozwiazaniem zbior ktory nam
wyszedl jako odpowiedz z wykluczeniem wartosci kraancowych
24 wrz 16:56
moniq:
24 wrz 17:21
'Leszek: Odpowiedz w tym zadaniu jest tak jak Ci napisalem !
24 wrz 17:41