trygonometria
ss: jeżeli α jest kątem ostrym oraz tgα=2 to ile jest równa wartość wyrażenia cosα−sinαcosα ?
Prosiłabym o wytłumaczenie.
24 wrz 15:58
5-latek: | cosα−sinα | | sinα | |
| = 1− |
| = 1−tgα= dokoncz |
| cosα | | cosα | |
24 wrz 16:01
yht:
aa = 1
a−ba = aa − ba = 1 − ba
sinαcosα = tgα
cosα−sinαcosα = cosαcosα − sinαcosα = 1 − tgα = 1−2 = −1
24 wrz 16:02
'Leszek: | | cos α − sin α | |
W = |
| = 1− tg α = 1−2 = −1 oraz dziedzina cos α ≠ 0 , α = R\ { π/2 + kπ} |
| | cos α | |
24 wrz 16:03