Nierówność z wartością bezwzględną
Kuba: Witam,
Mógłby ktoś pokazać jak się robi poniższą nierówność od początku do końca? Dawno nie robiłem i
muszę sobie wszystko przypomnieć. Będę bardzo wdzięczny

2|x+1|−|3x+3|+
√x2+2x+1 ≤ 1
24 wrz 15:37
5-latek: √x2+2x+1= √(x+1)2= |x+1|
zauwazyc ze
|3x+3|= 3|x+1|
2|x+1|−3|x+1|+|x+1|≤1
dokoncz
24 wrz 15:40
Eta:
24 wrz 15:42
'Leszek: √x2 + 2x +1 = | x+1 |
Czyli : 2| x +1 | − 3| x +1 | + | x+1 | ≤1 ⇔ 0 ≤ 1 , sprzecznosc , sprawdzz tresc zadania ! !
24 wrz 15:42
Kuba: Aaaa, skrócone mnożenie i wszystko jasne! Dziękuję!
24 wrz 15:42
Eta:
@ Leszek
Czy na pewno sprzeczność ?
24 wrz 15:44
Eta:
Odp: x∊R
24 wrz 15:46
'Leszek: Mozna podac rozwiazanie , ze x nalezy do zbioru pustego , pisze tekstowo bo
korzystam z komorki i nie mam dostepu do wszystkich symboli matematycznych !
24 wrz 15:47
Jack:
skoro 0≤1 to jak dla mnie dokładnie odwrotnie do sprzeczności.
24 wrz 15:48
Eta:
24 wrz 15:49
'Leszek: Sorry , nie to chcialem napisac ,Eta podala poprawne rozwiazanie dla kazdego x nalezacego
do liczb rzeczywistych !
24 wrz 15:50