Błagam o pomoc :c
Ivaa: 1.
Ustal dla jakich wartości parametru m równanie 2x2−(m+1)x+1=0 ma dwa pierwiastki x1 x2
spełniające warunek 1/x12 +1/x22 >32
2. Dane jest równanie x2−x+2a+2. Ustal dla jakich wartości parametru a jego pierwiastki x1,
x2 spełniają warunek 4x1+5x2=7
24 wrz 15:07
Jack:
zad 1.
| 1 | | 1 | | x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | x12*x22 | | (x1x2)2 | |
zatem warunki
{ Δ > 0
| | (x1+x2)2−2x1x2 | |
{ |
| > 32 |
| | (x1x2)2 | |
wzory Vieta zna?
24 wrz 15:17
Ivaa: Znam i tak samo mi wyszedł ten warunek, ale musiałam gdzięs po drodze błąd zrobić, bo mi nie
wychodzi (powinno wyjść m należy (−niesk;−7)u(5;+niesk.) )
24 wrz 15:21
5-latek: Pokaz obliczenia swoje
24 wrz 15:25
Jack:
zad 2.
Δ > 0
oraz co do warunku 4x
1 + 5x
2 = 7, rozpiszmy to trochę
4x
1 + 5x
2 = 4x
1 + 4x
2 + x
2 = 4(x
1+x
2) + x
2
zatem
4(x
1+x
2) + x
2 = 7
ze wzorów Viete'a
zatem
4 * 1 + x
2 = 7 −−> x
2 = 3
x
1 = 1 − x
2 = − 2
oraz
x
1*x
2 = 3 * (−2) = − 6, zatem 2a+2 = −6
2a = − 8
a = − 4
sprawdź czy pasuje dla Δ > 0.
24 wrz 15:31
Eta:
1/ Δ≥0 ⇒ m∊(−
∞, −1−2
√2> U <−1+2
√2)
2/ warunek ( z tego co rozpisał
Jack
otrzymasz:
(m+1)
2−4>32 ⇒ (m+1)
2−36>0 ⇒ (m+1+6)(m+1−6)>0
.................
Odp: m∊( −
∞, −7) U (5,
∞) taka jak w podręczniku ( którą podajesz)
24 wrz 15:32
Ivaa: (x1+x2)2 − 2x1*x2 (−b/a)2 − 2c/a
____________________ = _____________ = b2/a2 − 2c/a
(x1*x2)2 (c/a)2
no i postawiłam a=2 b = −(m+1) c=1 to mi wyszło −1
24 wrz 15:34
Jack:
ułamki możesz robić tak :
U {Licznik}{mianownik}
(bez spacji pomiędzy U i klamrą)
24 wrz 15:38
Ivaa: Dziękuję Wam bardzo <3
24 wrz 16:01