Uzasadnij równość dla dowolnego kąta ostrego a
Sebastian : Witam doradzi ktoś jak takie coś rozwiązać?
sinα*cosα=tgα/tg
2α+1
Zamieniłem tgα=sina/cosα podstawiłem
sinα*cosα=(sinα/cosα)/(sinα/cosα)
2+1
Można jeszcze zamienić sin na cos zgodnie z regułą 1 trygonometrycznej ale czy to coś da?
Jeszcze nich ktoś napisze jak się robi tutaj kreskę ułamkową

.
24 wrz 12:07
yht:
kreskę ułamkową robisz tak:
U {licznik} {mianownik}
tylko między U i {
i później między } i {
nie robisz spacji, wszystko wpisujesz w jednym ciągu
co do zadania, możesz zamienić sin
2α na 1−cos
2α
| | cos2α | |
a 1 przedstaw jako |
| i jakoś powinno wyjść  |
| | cos2α | |
24 wrz 12:18
Sebastian : dobra kreskę ułamkową już wiem jak zrobić resztę wciąż nie ^^
24 wrz 12:19
Sebastian : ta wiadomość miała być przed tą od yht. biorę się za liczenie.
24 wrz 12:20
yht:
| | | |
sinα*cosα = |
| |
| | | 1−cos2α | | cos2α | |
| + |
| | | cos2α | | cos2α | |
| |
| | sinα | | cos2α | |
sinα*cosα = |
| * |
| |
| | cosα | | 1 | |
sinα*cosα = sinα*cosα
L = P
24 wrz 12:21
'Leszek: Ulamek zapisujesz U { x } { y } ale bez spacji !
| | tg α | |
sin α * cos α = |
| ⇔ sin α * cos α = tg α * cos2 α |
| | tg2 α + 1 | |
Dokoncz !
24 wrz 12:21
5-latek: Prawa strona
mianownik
| | sin2α | | cos2α | | sin2+cos2α | | 1 | |
tg2α+1= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| sinα | |
| *cos2α=sinα*cosα |
| cosα | |
zapis ulamkow
Klilnij po wiecej przykladow
24 wrz 12:25
5-latek:
24 wrz 12:26
Sebastian : Dobra wszystko jest cacy, dziękuję za poświęcony czas zwłaszcza yht
24 wrz 12:28