Pomocy :c
Oliwka: Dany jest okrąg o środku A i promieniu r oraz kwadrat ABCD o boku a. Ile punktów wspólnych z
tym okręgiem ma prosta BD?
a) r=4, a= 3√2
b) r= √2 a=4
Wyjaśni mi ktoś jak sie za to zabrać?
24 wrz 11:04
5-latek:

a= 3
√2≈4,24
r=4
r<a
wiec powinny byc 2 punkty
Zrob porzadny rysunek
24 wrz 11:12
5-latek:

Odcinek dlugosci
√2 jak narysowac ?
Zauwaz ze to bedzie przekatna kwadratu o boku 1
24 wrz 11:19
Adamm: odp. to dwa punkty
odp. to brak punktów wspólnych
24 wrz 11:47
Oliwka: Czyli do tego zadania nie potrzebuje rysunku,tak?
A to √2 to jak rozumiem chodzi o przekątna kwadratu?
3√2 * √2 / 2 = 3
Przekątna kwadratu jest mniejsza od promienia okręgu i dlatego dwa punkty wspólne?
24 wrz 13:28
Oliwka: No bo jakbyśmy chcieli zrobić rysunek, to skąd ja mam wiedzieć gdzie ten kwadrat leży?
24 wrz 13:31
5-latek: Przeciez w tresci zadania masz podane ze srodek okregu to wierzcholek A kwadratu .
24 wrz 13:33
5-latek: Za chwile napiszse inny sposob
24 wrz 13:42
5-latek:

Fakt
Przekatne w kwadracie sa rownej dlugosci czyli AC=BD
Drugi fakt
Punkt przeciecia przekatnych (O) dzieli te przekatne na polowy (czyli OA=OC
Teraz jesli policzymy dlugosc przekatnej AC i policzymy polowe jej dlugosci to bedziemy
mieli dlugosc odcinka AO
Teraz jesli AO<r to przekatna DB ma dwa wspolne punkty z okregiem
Jesli AO=r to prsta DB ma jeden wspolny punkt z okregiem
jesli AO >r to prosta DB nie ma punktow wspolnych z okregiem
Dlatego nawet przy tak prostym zadaniu dobrze jest zrobic sobie dokladny rysunek zeby sie o tym
przekonac
W takim razie policz a)
24 wrz 14:01
5-latek: Adamm napisal to samo tylko to CI bardziej rozpisalem
24 wrz 14:08