Proszę o pomoc w zadaniach
yang: Proszę o pomoc w zad:
1) Liczba −2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3+ax2+bx+c. Zakoduj kolejno
liczbę setek, dziesiątek i jedności iloczynu abc.
2) Liczba x=1 jest dwukrotnym rozwiązaniem wielomianu w(X)= x4−2x3 +ax2+bx+2. Znajdź
parametry a i b.
24 wrz 10:58
'Leszek: 1) W(x) = (x+2)3*(x + d) = x3 +ax2 +bx +c
Skorzystaj z rownosci wielomianow i wyznacz a,b,c,d
2) analogicznie jak 1)
F(x) = (x−1)2*( x2 + cx +d) oraz F(x) = W(x)
24 wrz 11:30
Adamm: 1) W(x)=(x+2)3=x3+6x2+12x+8
abc=6*12*8
2) rozwiązanie wielomianu? jakaś nowa matematyka
24 wrz 11:43
yang: takie jest polecenie...
24 wrz 11:59
5-latek: zadanie nr 2
w(1)=0
1−2+a+b+2=0
a+b= −1
W'(x)= 4x3−6x2+2ax+b
W'(1)=0
4−6+2a+b=0
2a+b=2
do rozwiazania uklad rownan
{a+b=−1
{2a+b=2
dokoncz
24 wrz 12:55