pomocy
magda: Reszta z dzielenia wielomianu x do potęgi 35− 16 xdo potęgi 31 + x do potęgi 19 − 8x do potęgi
16 + x3 + x2 przez wielomian x2 − x − 2 jest równa : ?
28 sty 14:41
stanislaw:
x35 − 16x31 + x19 − 8x16 +x3 + x2 : x2 − x − 2
x2 − x − 2 = (x + 1)(x −2)
pierwiastkami wielomianu sa liczby −1, 2 wiec
W(−1) = (−1)35 −16(−1)31 + (−1)19 − 8(−1)16 +(−1)3 + (−1)2 = −1 + 16 − 1 −8 −1 +1 = 6
W(2) = 235 − 16*231 +219 − 8*216 +23 +22 = 235 − 24*231 + 219 − 23*216 +
8 + 4 = 235 − 235 + 219 − 219 +12 = 0 +0 +12 = 12
R(x) = ax +b reszta z dzielenia
R(−1) = a*(−1) +b
R(2) = a*2 +b
−a +b = 6/2
2a +b = 12
−2a +2b = 12
2a +b = 12
3b = 24/3
b = 8
2a + 8 = 12
2a = 12−8
2a = 4/2
a = 2
reszta z dzielenia wynosi 2x +8
28 sty 16:24