matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkaty ABC i CBD na rysunku obok są podobne. bokii cdb maja długość cd=2, db=3
Ania:
trójkaty ABC i CBD na rysunku obok są podobne. bokii cdb maja długość cd=2, db=3 bc=4 znjadz długości ab i ac i skale podobieństwa.
24 wrz 10:50
Eta:
b
4
=
= k −− skala podobieństwa
2
3
8
16
to b=
, c= 4*k=
3
3
24 wrz 15:19