Dowod (kąt i proste rownolegle
5-latek:

Dane sa dwie polproste o wspolnym poczatku nie zawarte w jednej prostej
na jednej z polprostych odlozono 3 odcinki rownej dlugosci i przez konce tych odcinkow
poprowadzono proste rownolegle w taki sposob ze przecinaja one druga polprosta
Udowodnij ze odcinki wyznaczone na drugiej polprostej sa rownej dlugosci
zalozenie OA=AB =BC
ADIIBEIICF
Teza OD=DE=EF
Dowod
Dla dowodu wykreslmy z punktow A i B rownolegle do OF odcinki AG i BH
mam trzy trojkaty
ΔOAD ΔABG ΔBCH
ΔOAD ≡ΔABG na podstawie cechy KBK
bo
OA=AB z zalozenia
∡α=α
1
∡β= ∡β
1
Jako katy odpowiadajace i przylegle do tych bokow
Na tej samej podstawie
ΔABG≡BCH i ΔOAD≡BCH
Z przystawania tych trojkatow wynika ze
OD=AG=BH
Ale AG=DE jako przeciwlegle boki w rownolegloboku AGDE
iBH=EF jako przeciwlegle boki w rownolegloboku BHEF
Stad
OD= DE=EF
24 wrz 10:41
RadkNieJadek:
krótkie sposoby:
1/ skorzystać z tw.Talesa
2/ skorzystać z podobieństwa trójkątów: ΔOAD ΔOBE ΔOCF (kkk), potem skala podobieństwa
24 wrz 20:37
5-latek: Radek z Talesem chetnie bym sie poznal
Masz moz enr telefonu do niego?
24 wrz 20:40
RadkNieJadek:
on już w krainie Hadesa, a to obszar bez zasięgu
24 wrz 20:47
5-latek:
24 wrz 20:50
Mila:
24 wrz 23:06