Przekształcenia funkcji
zen: g(x) = |12 * |x + 4| − 2|
Podaj wzór funkcji g bez użycia znaku wartości bezwzględnej.
24 wrz 00:37
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Dla: |
| |x + 4| − 2 ≥ 0 rysujesz: f(x) = |
| |x + 4| − 2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Dla: |
| |x + 4| − 2 < 0 0 rysujesz: f(x) = − |
| |x + 4| + 2 |
| | 2 | | 2 | |
24 wrz 12:24
'Leszek: Tu nie chodzi o rysunek tylko o rozpisanie wzoru funkcji g(x) dla poszczegolnych
przedzialow :
g((x) = | 0,5(x +4) − 2 | dla x ≥ −4 ,lub g(x) = | 0,5( − x − 4) − 2 | dla x< − 4
g(x) = | 0,5x | dla x≥ −4 lub g(x) = | − 0,5x − 4| dla x< −4
i teraz rozpisz dalej wartosci bezwzgledne !
24 wrz 12:38
Jerzy:
Fakt,źle przeczytałem,ale do rysowania też dojdzie do zapisów bez modułów,
a rysować nie musi.
24 wrz 12:46