Z trójkątów równobocznych o boku długości 1 układano figurę w kształcie sześcio
peper14: Z trójkątów równobocznych o boku długości 1 układano figurę w kształcie sześciokąta foremnego
(patrz rysunki) i zaznaczano wszystkie punkty , w których spotykają się wierzchołki tych
trójkątów. Ile takich punktów będzie w sześciokącie o boku zbudowanym z
a) 10 boków trójkątów,
b) n boków trójkąta
obrazek:
https://i.imgur.com/SqDVTX2.jpg
Podpowiedź:
blob:
https://imgur.com/34056250-6e87-4f0e-8da0-7ced869e312e
Skąd wiadomo, że a
1 = 11?
Doszedłem do czegoś takiego.
s
10 = ( a
1 + 20 ) * 5
a
10 = 20
a
1 = 20 − 9r