tryg
ambitny: sin x =0
odpowiedz jest x = k pi , czymoże być x = 2k pi?
prosze o odp z wyjaśnieniem
23 wrz 22:58
5-latek: Moze byc
Zobacz na wykres y=sinx
x=kπ i k∊C czyli {0 , ±1 ±2 itd
23 wrz 23:03
5-latek: x=0 , x=π x=2π x= 3π itd
a takze x=−π x=−2π x= −3π itd
23 wrz 23:04
RadekNieJadek:

tylko kπ, spójrz na wykres funkcji y= sinx
przeczytaj z wykresu, jakie współrzędne maja pkty przecięcia z osią OX
23 wrz 23:08
ambitny:
23 wrz 23:08
RadekNieJadek: jeśli się odpowiada 2kπ,( k całkowite) , to nie podaje się wszystkich rozwiązań, a o to
zawsze w zadaniu chodzi
23 wrz 23:11
5-latek: No chyba ze jest wyraznie okreslony przedzial w poleceniu
23 wrz 23:19
Mila:
Zdecydowanie
x=kπ, k∊C
23 wrz 23:39
5-latek: Zrozumialem to jako
czy jednym z rozwiazn moze byc x=2kpi ?
23 wrz 23:45
RadekNieJadek: nie 5−latku
określenie przedziału nie spowoduje, że możesz podawać co drugie rozwiązanie
jeśli przedział jest skończony, to skończona ilość rozwiązań i wypisujesz wszystkie lub
opiszesz x=kπ i podajesz zakres k
jeśli przedział będzie nieskończony np. <0, ∞), to rozwiązania też opiszesz x=kπ i podasz do
jakiego przedziału należy k (tutaj k≥0)
23 wrz 23:53