Trojkat rownoramienny
5-latek:
![rysunek](rys/133807.png)
Na dzisiaj takie zadanko
Dany jest trojkat rownoramienny ABC w ktorym AC=BC
Na przedluzeniu podstawy wybrano dowolnie punkt S
Udowodnij z e wartosc bezwzgledna roznicy odlegoci punktu S od prostch AC i BC jest rowna
dlugosci wysokosci tego trojklata poprowadzonej z wiezcholka B
|SA−SB|= BD
Nie wiem jak zaczac (pewnie trzeba cos dorysowac
23 wrz 21:49
5-latek:
23 wrz 22:05
'Leszek: | SB−SA | = AB , a nie tak jak napisales , odleglosc punktu od prostej liczymy
wzdluz lini prostopadlej do danej prostej , dorysuj te odleglosci !
23 wrz 22:17
Mila:
![rysunek](rys/133808.png)
|SN−SM|=h
23 wrz 22:21
5-latek:
![rysunek](rys/133809.png)
Leszsek nie AB tylko BD (wysokosci
Wiec bedzie to inaczej
|SF−SG|= BD
23 wrz 22:25
Eta:
![rysunek](rys/133810.png)
Dwa razy z podobieństwa trójkątów prostokątnych
ΔADS i ABF oraz BES i ADS
a | | h | | w | | a+x | | a | |
| = |
| oraz |
| = |
| = |
| +1 |
x | | d | | d | | x | | x | |
w=h+d ⇒ h=|w−d|
=========
c.n.w
Dobranoc
23 wrz 22:29
5-latek: Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wysokosc z wierzcholka B
Ale dlatego narysowalas z wierzcholka A bo sa one rownej dlugosci wtym trojkacie ?
23 wrz 22:29
5-latek: Dobranoc ale troche pozniej
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Podobienstwo jest w klasie 2 ja jestem teraz w 1 klasie i rozdzial [C[ Kąty przy prostych
rownoleglych przecietych sieczna ]]
23 wrz 22:32
Eta:
Sposób
Mili zdecydowanie krótszy
23 wrz 22:33
5-latek: W takim razie bede na d tym myslal
Dobranoc
23 wrz 22:38
Eta:
A poza tym na maturze nie pytają z której klasy jest zadanie?
23 wrz 22:41
5-latek: Oczywiscie ze tak
Zapomnialem napisac ze twoje rozwiazanie sobie tez zapiszse .Przyda sie na pozniej
23 wrz 22:46