matematykaszkolna.pl
Trojkat rownoramienny 5-latek: rysunekNa dzisiaj takie zadanko Dany jest trojkat rownoramienny ABC w ktorym AC=BC Na przedluzeniu podstawy wybrano dowolnie punkt S Udowodnij z e wartosc bezwzgledna roznicy odlegoci punktu S od prostch AC i BC jest rowna dlugosci wysokosci tego trojklata poprowadzonej z wiezcholka B |SA−SB|= BD Nie wiem jak zaczac (pewnie trzeba cos dorysowac
23 wrz 21:49
5-latek:
23 wrz 22:05
'Leszek: | SB−SA | = AB , a nie tak jak napisales , odleglosc punktu od prostej liczymy wzdluz lini prostopadlej do danej prostej , dorysuj te odleglosci !
23 wrz 22:17
Mila: rysunek |SN−SM|=h
23 wrz 22:21
5-latek: rysunekLeszsek nie AB tylko BD (wysokosci Wiec bedzie to inaczej |SF−SG|= BD
23 wrz 22:25
Eta: rysunek Dwa razy z podobieństwa trójkątów prostokątnych ΔADS i ABF oraz BES i ADS
a h w a+x a 

=

oraz

=

=

+1
x d d x x 
 w h 
zatem

=

+1 /*d>0
 d d 
w=h+d ⇒ h=|w−d| ========= c.n.w Dobranoc emotka
23 wrz 22:29
5-latek: Dobry wieczor Milu emotka Wysokosc z wierzcholka B Ale dlatego narysowalas z wierzcholka A bo sa one rownej dlugosci wtym trojkacie ?
23 wrz 22:29
5-latek: Dobranoc ale troche pozniej emotka Podobienstwo jest w klasie 2 ja jestem teraz w 1 klasie i rozdzial [C[ Kąty przy prostych rownoleglych przecietych sieczna ]]
23 wrz 22:32
Eta: Sposób Mili zdecydowanie krótszy emotka
23 wrz 22:33
5-latek: W takim razie bede na d tym myslal Dobranoc emotka
23 wrz 22:38
Eta: A poza tym na maturze nie pytają z której klasy jest zadanie? emotka
23 wrz 22:41
5-latek: Oczywiscie ze tak Zapomnialem napisac ze twoje rozwiazanie sobie tez zapiszse .Przyda sie na pozniej emotka
23 wrz 22:46