znów ja
Kjuuba: Rozłóż wielomian na czynniki
a) w(x)=125x8−x5
23 wrz 20:55
karty do gry : x5(5x − 1)(25x2 + 5x + 1)
23 wrz 20:56
Kjuuba: b) x4−2x3−3x2
23 wrz 20:59
karty do gry : x2(x−3)(x+1)
23 wrz 20:59
Kjuuba: c)x4+2x3−8x−16
23 wrz 21:00
Kjuuba: Pomożesz mi z wymnożeniem wielomianów krok po kroku bo coś mi nie wychodzi
w(x)=6x3+12x2+6x
p(x)−3x4+12x3−12x2
23 wrz 21:03
RadekNieJadek:
nowe wcielenie Mateusza ?
23 wrz 21:05
Kjuuba: Kolega po prostu bo nie chcecie jemu pomóc
23 wrz 21:07
karty do gry : (x+2)(x−2)(x2 + 2x + 4)
23 wrz 21:08
karty do gry : Mnożenie jest zbyt elementarne.
23 wrz 21:09
Kjuuba: To jest do tego c?
23 wrz 21:10
karty do gry : tak
23 wrz 21:11
Kjuuba: to chociaż w skrocie zrobisz?
23 wrz 21:14
5-latek: Mnozenie polega na tym ze mnozysz kazdy wyraz 1 wielomianu przez kazdy wyraz drugiego
wielomianu
(6x3+12x2+6x)(−3x4+12x3−12x2)
zaczynamy mnozymy 6x3 z kadym wyrazem w drugim nawiasie
Bedzie to liczenie zmudne dlatego nikomu sie liczyc nie chce (mnie tez
6x3*(−3)x4= −18x7
6x3*12x3= 72x6
6x3*(−12x2)= −72x5
i to sobie zapisujesz
Teraz mnozysz 1`2x2 z kazdyn z drugiego nawaisu
12x2*(−3)x4= −36x6
i12x2*12x3= 144x5
12x28(−12)x2= −144x4
Ostani wyraz z 1 Ty
23 wrz 21:24
5-latek: Potem redukujesz wyrazy podobne ii piszsez koncowy wynik
Nastepnie wpisujesz do wolframa i sprawdzasz czy masz dobry wynik
23 wrz 21:26
23 wrz 21:28
Kjuuba: czyli to będzie 18x7+72x4−72x3?
23 wrz 21:28
Kjuuba: To ostatni tamten wyraz co miałem liczyć
23 wrz 21:29
5-latek: 6x*(−3)x4= −18x5
Masz (−3x4) a nie 3x4
23 wrz 21:32
5-latek: Ja piszse sobie w nawiasie wspolczynniki jesli sa ujemne
Wtedy sie nie tak latwo pomylic .
23 wrz 21:35