trudna trygon.
ambitny: sprawdz tozsamosc, podaj załozenia
a.) (1 + cos α) / sin α = ctg (α/2)
b.) tg2 α − tg2 β = (sin(α+β)sin(α−β)) / (cos2 α cos2 β)
23 wrz 20:30
5-latek: nr 2
| | sin2α | | sin2β | | sin2α−sin2β | |
L= tg2α−tg2β= |
| − |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2β | | cos2α*cos2β | |
| sin(α+β)(sin(α−β) | |
| =P |
| cos2α*cos2β | |
W liczniku wzor a
2−b
2= (a+b)(a−b)
cos
2α≠0 to cosα≠0 to α≠ dokoncz
cos
2β≠0 to β≠ dokoncz
23 wrz 20:45
Eta:
| | α | | α | | α | |
1/ 1+cosα= 2cos2 |
| i sinα=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
L=................ =P
23 wrz 21:17
RadekNieJadek:
w liczniku po drugim przekształceniu (sprowadzeniu do wspólnego mianownika) nie dopisałeś
mnożeń
| sin2α*cos2β − sin2α*cos2α | |
| |
| cos2α*cos2β | |
23 wrz 21:28