nierówności
Kjuuba: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki, które są liczbami
dodatnimi,
a) x2−(m+2)x+m+5=0
23 wrz 20:15
5-latek: Δ>0
x1+x+2>0
x1*x2>0
czyli wzory Viete'a
23 wrz 20:18
Jerzy:
Popraw sumę.
23 wrz 20:19
5-latek: Pewnie sie domysli bo napisalem wzory Viete;a ale poprawie
x1+x2>0
23 wrz 20:21
Kjuuba: A co jest x1 i x2?
23 wrz 20:22
Eta:

Do iksów "przykleiły" się 1 i 2
23 wrz 20:24
Kjuuba: zrobisz mi to krok po kroku?
23 wrz 21:04
Eta:

Co robiłeś na lekcjach? "leniu"
1/ Δ>0
Δ=(m+2)
2−4(m+5)= m
2−16 = (m−4)(m+4)
(m−4)(m+4)>0 ⇒
m∊(−∞, −4)U (4,∞)
| | −b | |
2/ x1+x2= |
| >0 ⇒ m+2>0 ⇒ m>−2 |
| | a | |
| | c | |
3/ x1*x2= |
| >0 ⇒ m+5>0 ⇒m>−5 |
| | a | |
wybieramy część wspólną tych trzech warunków
otrzymując:
Odp:
m∊(4,∞)
23 wrz 21:28
5-latek: Eta 
Bo to jest tak
W 1 i 2 klasie olewamy bo po co mi matura
W 3klasie a moze jednak napisze i wtedy zaczyna sie jazda
23 wrz 21:37