Całki oznaczone
Robert: Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami: y=x2, y= 1x i osią OX dla x ≥ 0. Wg
odpowiedzi: 43
23 wrz 20:14
Jerzy:
Zacznij od ustalenia granic całkowania.
23 wrz 20:18
Adamm: coś źle przepisane
23 wrz 20:20
Robert: Nie, zadanie przepisane ze zbioru R. Grzymkowskiego (zadanie 11.26.) Cały czas mi wychodzi ∞.
23 wrz 20:24
Adamm: myślę że błąd w druku i tam miało być y=1/x2 zamiast y=1/x
23 wrz 20:25
Robert: Teraz też mi wychodzi ∞
23 wrz 20:31
Adamm: akurat teraz powinno już wyjść 4/3
próbuj jeszcze raz
23 wrz 20:32
Adamm:
∫01 x2 dx = ...
∫1∞ 1/x2 dx = ...
licz, proste całki
23 wrz 20:33
Robert: Okej, dzięki
23 wrz 20:38