matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
amm:
Zbadaj zbieżność szeregu
∞
1
1
∑ (sin
*cos
)
n
n
n=1 Warunek konieczny
1
1
sin
*cos
→sin0*cos0=0*1=0
n
n
następnie z nierówności: sinx≤x dla x≥0
1
1
1
1
sin
*cos
≤
*cos
n
n
n
n
i teraz nie wiem, jak poradzić sobie z tym cosinusem jakaś pomoc?
23 wrz 18:31
Adamm:
1
1
sin
cos
n
n
→1 przy n→
∞
1
n
z kryterium ilorazowego (porównawczego w postaci granicznej)
1
szereg jest rozbieżny bo szereg o wyrazie
jest rozbieżny
n
23 wrz 18:45