4*3^sin²x − 9 < 1\3^cos2x w zbiorze R
moniq: Rozwiąż nierówność
4*3
sin²x − 9 < 1\3
cos2x
w zbiorze R
Wychodzi mi jakies sinus mniejsze od pierwiastka 3/11

Jak to zrobic dobrze

z gory
dziekuje
23 wrz 18:26
'Leszek: 4*3sin2x − 9 < 3−cos2x D: x=R
podstaw cos2x= 1−sin2x
Nastepnie podstaw : 3sin2 = t , t > 0 ,
Otrzymasz nierownosc : t2 −12t +27> 0 i rozwiaz ......
23 wrz 18:33
moniq: Wlasnie tak probowalam ale wychodzi mi 12t −27<t nie mam tu kwadratu i t mi wychodzi jakis
dziwny ulamek
23 wrz 18:37
'Leszek: Powinno byc cos2x = 1 − 2 sin2x
Czyli : 3− cos2x = 3−1+2sin2x = 3−1 * (3sin2x)2
23 wrz 19:01