Czy to jest dobrze?
Katarin: x3−3x2=12−4x
x3−3x2−12+4x=0
x2(x−3)−4(3−x)=0
(x2−4)(x−3)(3−x)=0
(x−2)(x+2)(x−3)(3−x)=0
x=2 x=−2 x=−3 x=3
Czy to jest dobrze rozwiązane?
23 wrz 18:18
5-latek:
23 wrz 18:20
Adamm: źle
3 do 4 linijki
przejście niedozwolone
23 wrz 18:20
5-latek: x3−3x2+4x−12=0
x2(x−3)+4(x−3)=0
(x−3)(x2+4)=9
dokoncz
23 wrz 18:21
Katarin: (x−2)(x+2)(x−3)=0
x=2 x=−2 x=3
Czy teraz dobrze?
23 wrz 18:25
5-latek: 
x
2+4≠x
2−4
23 wrz 18:26
Katarin: To co tu będzie?
23 wrz 18:28
5-latek: x2+4=0 to x2=−4 (czyli nie ma rozwiazan −napisz dlaczego?
23 wrz 18:30
Katarin: Bo nie ma liczby która podniesiona do kwadratu da −4
23 wrz 18:32
5-latek: Dobrze
Napisz odpowiedz do zadania
23 wrz 18:34