trygonometria
tęcza: | | 1 | |
Rozwiąż równanie sin2x+sin2x= − |
| ... nie mam pomysłu jak to zrobić...gdyby było 0 |
| | 2 | |
zamiast −1/2 to by było proste a takt to nie wiem
23 wrz 17:52
Adamm: 2sin2x+2sin2x=−1
4sinxcosx+3sin2x+cos2x=0
(cosx+3sinx)(cosx+sinx)=0
tgx=−1 lub tgx=−3
23 wrz 17:57
Adamm: inaczej
tgx=−1 lub tgx=−1/3
23 wrz 17:57
tęcza: Dziękuję

nie wpadłam na to by zapisać tą jedynkę jako sin
2 x + cos
2 x
23 wrz 18:02
tęcza: a nie zna ktoś analogicznych przykładów ? albo podobnych? byłabym bardzo wdzięczna...
23 wrz 18:16