Ruch prostoliniowy, prędkość chwilowa
ania: Położenie cząśtki, poruszającej się wzdłuż osi x, jest opisane nastepujacym rownaniem:
x=7,8 + 9,2 t− 2,1t
3
(x wyrazone w metrach a t w sekundach, Możesz je wstawic piszac 7,8m , 9,2m/s , −2,1 m/s
3 )
Ile wynosi prędkość cząstki w chwili t = 3,5 s?
Rozwiązanie:
| | dx | | d | |
v= |
| = |
| (7,8 +9,2 − 2,1 t3) |
| | dt | | dt | |
skąd otrzymujemy:
v= 0+ 9,2 − (3)(2,1)t
2= 9,2 − 6,3 t
3
Chcę aby mi wytłumaczyć dlaczego tak i gdzie skróciło się to 7,8 m i co oznacza "d".