nierówność logarytmiczna, proszę o pomoc.
dorothy: {1}{logx}+1{1−logx} >1
Chciałabbym prosic o pomoc, czy dobrze to jest rozwiazane
1logx+
11−logx >1
log=t
1t+
11−t >1 /t(1−t)
1−t +t >t(1−t)
t
2−t+1>0
delta < 0
1 pierwiastek
t = 1/2
czyli logx=1/2
czyli x =
√2
czy to w ogole jest dobrze? jezeli nie to prosze o podpowiedz co dalej
23 wrz 17:36
RadekNieJadek:
żeby powstała odpowiedź musisz mieć założenia
23 wrz 17:49
Jerzy:
Skąd t = 1/2 ?
23 wrz 17:52
RadekNieJadek:
po podstawieniu zmiennej pomocniczej pomnożyłaś
przez co? czy to wyrażenie dodatnie? nie zmieniłaś zwrotu nierówności, więc przyjęłaś, że
dodatnie
ale czy tak jest?
23 wrz 17:52
dorothy: t=1/2 no tak bym obliczyla pierwiastek z delty...
a co do pozostalych pytan to niestety nie bardzo rozumiem, mozna prosic o jakas podpowiedz?
23 wrz 18:07
Janek191:
x > 0 i x ≠ 10
t = log x
t*( 1 − t) > 0 i t*(1 − t) < 1 itd.
23 wrz 18:15