granice jednostronne funkcji
ruzamka: Oblicz granice jednostronne i ustal czy istnieje granica w punkcie x0
| | |2+x|3 | |
f(x)= |
| − 1, x0=−2 |
| | x+2 | |
23 wrz 17:25
ruzamka: Wie ktoś jak to rozwiazac?
23 wrz 17:55
Adamm: |2+x|3=(x+2)2*|x+2|
f(x)=(x+2)|x+2|
limx→−2 f(x) = 0
23 wrz 17:59
ruzamka: Ale granica nie istnieje wg zbioru. I z tego co mi się kojarzy to trzeba porównać granice
trójstronna z prawostronna
23 wrz 18:08
Adamm: dobrze przepisane?
zapomniałem o tej jedynce
f(x)=(x+2)|x+2|−1
limx→−2 f(x) = −1
23 wrz 18:09
'Leszek: Lub zastosuj podstawienia , dla x → −2− , x = −2 − (1/n) , i n→ ∞
dla x → −2+ , x = −2 +(1/n) , i n→ ∞
23 wrz 18:12
Adamm: jeśli udowodni się przy tym że granica faktycznie istnieje, to tak, tak można, tylko po co
23 wrz 18:13
'Leszek: @ Adamm , polecenie jest aby obliczyc granice , wiec mozna w ten sposob .
23 wrz 18:16
ruzamka: Jest dobrze przepisane
23 wrz 18:21
Adamm: to błąd w odpowiedzi
23 wrz 18:22
ruzamka: A moglbys spróbować obliczyć lewostronna i prawostronna? Bo tak chyba trzeba Ale mi źle
wychodzi
23 wrz 18:22